Айыртау ауданы, Солтүстік Қазақстан облысында жаңа зауыт іске қосылды. Сублимацияланған бие сүтін өндіретін кәсіпорын жыл сайын 40 тоннаға дейін өнім шығаруға дайын.
Өндіріс процесі саумалды –55 °C температурада мұздатуды және кейін ылғалын толық алып тастауды көздейді. Бұл өнімнің табиғи құрамын — альбуминді ақуыздар, иммуноглобулиндер, дәрумендер, ферменттер мен полиқанықпаған май қышқылдарын — сақтауға және оның сақтау мерзімін екі жылға дейін ұлғайтуға мүмкіндік береді.
Терең сублимация технологиясын неміс фермері және кәсіпкері Ганс Цольман әзірлеген. Оның компаниясы Германияда көп жылдан бері қымыз өндірумен айналысады.
Солтүстік Қазақстан облысындағы өндіріс «Север Агро LTD» компаниясына тиесілі ферма базасында ұйымдастырылды. Мұнда биелерді күтіп-бағуға және саууға арналған алаңдар, сондай-ақ сублимациялық кептіру желілері бар цех ашылды. Бұл 30 жұмыс орнының құрылуына мүмкіндік берді. «Север Агро LTD» ЖШС директоры Ербулат Каленовтың айтуынша, кәсіпорын өңірдегі ауылшаруашылық шикізатын қайта өңдеуді дамытуға жол ашады.
«Біз өнімді ішкі нарыққа да, сондай-ақ Қытай мен Еуропа елдеріне экспортқа да бағыттап отырмыз. Зауыт өңделген өнімдер түрін кеңейтуге және өңірдің агроөнеркәсіптік сектордағы позициясын нығайтуға мүмкіндік береді».
Жоба агроөнеркәсіптік кешенді несиелеудің мемлекеттік бағдарламасы аясында жүзеге асырылды. Инвестиция көлемі үш миллиард теңгеден асты.
