Фото: pixabay.com
Гастроэнтеролог Елена Манило doctorpiter порталына берген сұхбатында қой етінің пайдасы туралы айтып, оның диеталық тауық етіне қарағанда қандай артықшылығы бар екенін жеткізді, - деп хабарлайды Massaget.kz порталы Tengri Life-ке сілтеме жасап.
Сарапшының айтуынша, қой етіндегі майдың мөлшері еттің түріне және қойдың жасына байланысты өзгереді. Майлы ет кесектерінде 16,5 пайызға дейін май бар, ал майсыз ет бөліктерінде шамамен 9,5 пайыз.
"Сиыр етінде шамамен осындай мөлшерде май бар. Салыстыру үшін шошқа етінде майдың пайызы 40-50-ге дейін, ал тауықта 18 пайызға дейін жетеді. Қойдың етінде калория көп деп айту қиын. Орташа алғанда, 100 грамм еттің құрамында 170-209 килокалория бар. Бұл тұтас тауық етінен аз (100 граммға 230 ккал). Осылайша, қойдың етін диеталық ет түрлеріне жатқызуға болады", - дейді Манило.
Қой етінің артықшылықтарына холестериннің салыстырмалы түрде төмен мөлшері жатады. Сонымен қатар, қой майының құрамына линол қышқылының көзі - лецитин кіреді.
"Бұл зат қандағы триглицеридтер мен төмен тығыздықтағы липопротеидтердің деңгейін төмендетеді және тамырларды "нашар" холестериннің бітеуінен қорғайды. Қой еті атеросклероздың алдын алуға және ағзадағы май алмасуын қалыпқа келтіруге көмектеседі", - деп түсіндіреді маман.
Гастроэнтеролог қой етінің пайдасына қарамастан өте майлы қойдың етін жеуге болмайтынын атап өтті.
"Мәселе мынада. Қозы майы ыдырау үшін жоғары температураны қажет ететін отқа төзімді майлар деп аталады. Қойдың қорытылуы денеге сиыр етіне қарағанда қиынырақ. Сондықтан өт қабы, ұйқы безі және бауыр аурулары бар адамдарға кері әсер етеді. Ал дені сау адам қой етін қандайда бір проблемасыз қорытады. Егер сіз етті ыстық сусындармен, мысалы, шаймен ішсеңіз, процесті тездетуге болады. Бұл дене температурасын сәл көтеріп, еттің сіңуін жеңілдетеді", - дейді дәрігер.
Сондай-ақ дәрігер қой етінің жеткілікті бай витамин-минералды құрамы бар дейді. Еттің құрамына В дәрумендері, Е дәрумені, натрий, магний, калий, йод, мырыш және фосфор кіреді.
"Оның құрамында темірдің көп мөлшері бар, соның арқасында қой еті темір тапшылығы анемиясында жеуге пайдалы. Сондай-ақ жүйке жүйесінің қалыпты жұмысына, жүйке импульстарының берілуіне және энергия алмасуына қажетті В12 витаминінің үлкен пайызын құрайды. Кішкене ғана 100 грамм қой еті адам ағзасының осы затқа деген қажеттілігін жаба алады. Қозы немесе жас қой еті тіс ауруларының алдын алуға да жарайды, өйткені олардың құрамында фтор көп", - дейді маман.
Дәрігер қой етін жеу жеу әркімнің қолынан келе бермейтінін де атап өтті.
"Өт қабы мен ұйқы безі ауруларынан басқа, қой етін қышқылдығы жоғары жара және гастрит кезінде қолдануға болмайды. Өнімді диетадан алып тастау метаболизмнің ауыр тұқым қуалайтын бұзылулары мен қатар жүретін аурулармен, әсіресе подаграмен байланысты. Сондай-ақ қой етін жеуді егде жастағы адамдар шектеуі керек. Олардың ас қорыту жүйесі үшін бұл ет тым ауыр болуы мүмкін. Осыған ұқсас себептермен қой еті 6 жасқа дейінгі балалардың рационында да орын алмайды", - деп сарапшы сөзін қорытындылады.